Fogtömések

A legtöbb ember számára traumatikus élmény egy fog elvesztése. Sokszor egyszerűbbnek tűnik egy fog eltávolítása, mint a kezelése.

A mi felfogásunk: menteni kell ami menthető.

A fogak megtartását célzó kezeléseknek lehetősége végtelen. Nagyon ritkán húzunk ma már fogat. 

Fogtömése szinte minden embernek van. A fogászatban a tömés leg alapvetőbb ellátást képezi. Tömések készülhetnek cementből, amalgámból,

műanyagból, kerámiából, fémből. Lehet fogorvos által készített egy ülésben vagy technikusi, ideiglenes vagy végleges, felnőttnek vagy gyereknek

egyaránt. Ha egy fog lyukas, azt sajnos be kell tömni.

Elsődleges szempont a problémák megelőzése. Ezért igyekszünk a szuvasodásokat időben kiszűrni és ellátni. A tömőanyagok listája is végtelen.

kiválasztásában szem előtt tartjuk a fog adottságait, tehát a szakmai feltételeket és az Ön igényeit.

Műanyag
tömések

Esztétikus töméseknek nevezzük a fehér töméseket.
Ma már szinte csak fehér tömések készülnek. Az amalgám ideje lejárt.

A legáltalánosabb fehér tömés, a műanyagtömés. Ezeknek az anyaga kiváló minőségű és a színük a fog színének megfelelő. Viszonylag gyorsan, egy ülésben elkészíthető. A műanyag tömések vették át a mindennapokban az amalgám helyét. Elkészítésük feltételekhez van kötve. Sokkal több időt és sokkal körültekintőbb munkát igényelnek, mint az amalgám. A tapasztalat szerint élettartamuk nem olyan hosszú, átlagosan 5 év.

A műanyagtömésnél sokkal pontosabb a technikus által készített műanyag vagy kerámiatömés. Ezek két ülésben készülnek. Nagy hiányok pótlására elsősorban rágófogakba szoktuk ajánlani.

Porcelán
tömések

Kerámiatöméseknek vagy inlay – illetve onlay-nak is nevezzük őket. Kiváló esztétikai hatással rendelkeznek.
Az igazán jó minőségű és korszerű tömések préskerámiából készülnek.
A kerámiainlayekhez hasonlóan készülnek a műanyag inlayek is. Ezek anyag ma már minőségben vetekszik a porcelánéval. A műanyag ugyanis kerámiaszemcsékkel van dúsítva. Ezért a kopásállósága kiváló viszont nem törik olyan könnyen, mint a kerámia. Mivel a hagyományos kerámia teljesen kiszorult erről a területről törékenysége miatt, a préskerámia meg nagyon drága, a műanyag inlayek egyre több teret hódítanak.
Elkészítésük két ülést igényel, mivel a kerámiatöméseket technikus gyártja.
TÖMÉSEK - PORCELÁNNAL LEPLEZETT ARANY
A porcelánnal leplezett arany töméseket nagyméretű rágófogakba ajánljuk. Nagyon jó választás akkor mikor az esztétika számít, és a hiány olyan nagymértékű, hogy a porcelán vagy a műanyag eltörne.
Az aranyból kiöntött tömésre a technikus porcelánt éget. A tömés széle, ami a foggal érintkezik, mégis aranyból van, mert csak így érvényesülhet az arany jótékony hatása.
Elkészítésük hasonlóan a többi inlayhez, két ülést igényel.

Arany 
tömések

Az aranyból készült tömések a legjobb választás ott, ahol az esztétikának nincs nagy szerepe. Ilyenek például a hátsó rágófogak.

Az arany fizikai és kémiai tulajdonságait tekintve a legtökéletesebb anyag. Kitűnően formázható, hozzásimítható az fog anyagához, szinte összeolvasztható vele. Puha, ezért bekopik a megfelelő alakra rágás közben és nem terheli meg a fogat és az állízületet. Egy fog ellátása aranytöméssel szinte véglegesnek tekinthető. Kémiai tulajdonságainak köszönhetően, az arany megakadályozza a baktériumok elszaporodását tehát a fog nem szuvasodik a tömés szélein.

Elkészítésük két ülést igényel, mivel az inlayeket a technikus gyártja.

Műanyag
betétek

A műanyag betéteket nevezzük műanyag inlay-nek vagy onlay-nak. Kerámiaszemcsével dúsított műanyagból készülnek.
Mivel technikus készíti, nagyon pontosak és lehetőséget adnak a fog eredeti alakjának visszaállítására. A műanyagnak köszönhetően rugalmasabbak, mint a porcelán ezért nem törnek. Az felhasznált anyagok minősége egyre jobb ezért fokozatosan átveszik a porcelántömések helyét a mindennapi fogászatban.
A műanyag inlay a választandó megoldás minden olyan esetben, amikor a fog koronájának nagy része elpusztult, de még nem olyan mértékben, hogy a fogra koronát tegyünk.
Mivel a technikai laboratóriumban készül, két ülést igényel. A két ülés között általában 5-7 nap telik el, erre az időre minden esetben ideiglenes tömést készítünk.

A munka menete szinte azonos a porcelán tömések esetében leírtakkal.

EsthetikDent Szolgáltatásai

Gyökérkezelések

 A gyökérkezelés sajnálatos de szükséges beavatkozás. Ha a fogon a szuvasodás elért egy bizonyos mértéket, egészen pontosan ...

Fogcsikorgatás,bruxismus

Sokan nem tudják, de a fogait mindenki "csikorgatja" éjszaka, álmában. A fogsorok egymáson való folyamatos ... 

Sebészeti beavatkozások

Szájsebészetre sajnos néha szükség van, a modern fogászat elengedhetetlen része. Már rég nem a feldagadt arcokról és vésővel ...

Munkatársaink az Ön szép mosolyáért

Vezető Fogorvos
Asszisztens
dentálhigénikus

Időpontkérés: +36 (70) 318-2900

Esthetik-Dent Kft.
GPS: É: 47.53869 | K:19.07506

Kapcsolat

Gold Irodaház
1139 Budapest, Forgách utca 19.

+36 (70) 318-2900