Az EsthetikDent fogászat szolgáltatásai

Szolgáltatások/Fogcsikorgatás

Fogcsikorgatás vagy szorítás (bruxismus)

Miért csikorgatunk?

Sokan nem tudják, de a fogait mindenki "csikorgatja" éjszaka, álmában. A fogsorok egymáson való folyamatos elcsúsztatás, szervezetünk természetes működésének a része. Ha a két fogsor egymáson való elcsúsztatása akadályba ütközik, az akadályt az idegrendszerünk zavarónak minősíti és igyekszik azt onnan eltüntetni. Ilyenkor csikorgatunk.

A csikorgatás sok esetben hanggal is jár, ilyenkor általában tudomást szerzünk a csikorgatási szokásunkról mert a hozzátartozóink álmát megzavarhatja. De nem kötelező, hogy hanggal járjon a csikorgatás. Sok ember ezért nem tudja magáról, hogy csikorgat.

Érdemes tudni, hogy a fogsorok egymáshoz való dörzsölése vagy szorítása hatalmas pusztító erőkkel történik. Sokkal nagyobb erők munkálkodnak álmunkban mint éber állapotban pl. rágásnál. Sőt néha egészen meglepő helyzetekbe, amiket sokszor éber állapotban nem is tudunk utánozni.


Tünetei

Sok esetben nem okoz a fogak csikorgatása panaszt. Máskor pedig a tünetek egész skálája megtalálható. Ilyenek például: 

- a fognyaki érzékenység 

- a fognyaki kopás 

- a fogak kiterjedt felületi kopása. 

A tünetek sokszínűsége nem áll meg a fogazatnál. Kiterjedhet az ízületekre és az izomzatra. Fájhat, kattoghat az állízület. 

Az izomzat a hatalmas igénybevétel miatt fájhat, megdagadhatnak a rágóizmok, egyfajta állandó izomláz alakul ki. Jellemzően reggel érzi a beteg a rágóizmok feszülését, fájdalmát. A rágóizomzat állandó feszülése nem áll meg az arc tájékán, átterjedhet a nyaki izomzatra, a tarkó, a nyaki gerinc és a hát izomzatára. Jellemző a csuklyásizom fájdalma, feszülése. Amikor reggel felkel és azt érezi, hogy olyan jó megmozgatni a nyaki és a hát izmokat. Egész éjszaka, amíg Ön aludt, ezek az izmok dolgoztak! 

Az folyamatosan feszülő nyaki és tarkó izmok gátolják a vér szabad áramlását az agy felé ami éjszakai fejfájáshoz vezet. Néha reggeli fejfájásra ébredhet vagy gyakran migrénes fejfájásra. 

Néhány az fog csikorgatás okai közül 

- szabálytalan fogazat 

- foghiány (akár egy is számít) 

- régebbi, elégtelen hidak, koronák, tömések 

- fogszabályozás utáni állapot 

- mély harapás, kereszt harapás 

- vagy - nagyon gyakran - ezek kombinációja 

Nagyon fontos megemlíteni azt, hogy az általában jól beazonosítható fogászati okok mellett minden esetben keresni kell a lelki okot. A megnövekedett pszichés megterhelés mellett a fogak szorítása, csikorgatása sokkal kifejezettebb. A tünetek mindig kifejezettebben jelentkeznek. Például gyakrabban fáj a fejünk, nem ébredünk kipihenten. 

Ilyen lelki okok közül csak néhányat említenék: 

- akut stressz (pl. egy fontos időpont előtti izgalmak, pl. vizsgaidőszak) 

- krónikus stressz (pl. több éve tartó munkahelyi problémák, párkapcsolati problémák) 

- krónikus szorongásos állapot 

- depresszió 

Mit lehet tenni? 

Sajnos a legtöbb esetben a beteg orvostól orvosig jár a fejfájásával és nem találják az okát. Nagyon ritkán kerülnek rendszeres migrénnel vagy fejfájással hozzánk betegek. Pedig az izomzat ellazításával a tüneteket nagyon gyorsan és hatékonyan lehet kezelni. 

Nagyon alapos és részletes fogászati és általános egészségügyi kivizsgálás után ki lehet szűrni az okokat. A gyors segítség általában egy éjszakai harapásemelő sín ami végleges megoldásnak nem jó, de védi a fogakat és ellazítja valamelyest az izomzatot. 

Kivizsgálás során nyert információkból kialakul egy hosszabbtávú kezelési terv. Ez általában a fogazat becsiszolásából, a zavaró pontok eltávolításából áll. Sok esetben egy u.n. NTI készítése nagyon nagy segítségünkre lehet. Az NTI egy éjszaka hordandó aprócska kis készülék amely segítségével tökéletesen el lehet az izmokat lazítani. Szinte egyik napról a másikra elmúlik a rendszeres éjszakai fejfájás vagy a migrén. Az alvás nyugodt és pihentető lesz. 

Az NTI készítése egy aprólékos munka (beteg száján kívül de a beteg részvételével). A készülék ára magába foglalja a teljes kezelési sorozatot: 

a kivizsgálást 

 -  a kiértékelést 

 -  a kezelési tervet 

 -  a fogsor becsiszolását 

az NTI elkészítését és átadása és az egy hónapi követését a betegnek. 

A részleges pénz visszafizetési garancia az NTI-ra vonatkozik: 

Ha a kezelés valamiért mégsem válik be, és az NTI nem oldja meg a panaszokat a beteg visszaadja a készüléket mi pedig visszaadjuk a pénz egy részét 

A kezelés ára jelenleg 80 000 Ft. Ebből 50 000 Ft-ot visszatérítünk 

Fontos megjegyezni, hogy általában a kezelés két vonalon folyik: 

A fogászati vonal ami a fent említetteken kívül egy átfogóbb fogászati restaurációval járhat 

A stressz kezelésének vonala. 

A két vonal egyformán fontos. Egyik vagy másik hanyagolása hosszú távon nem fogja a panaszokat végérvényesen megoldani

Munkatársaink az Ön szép mosolyáért

Vezető Fogorvos
Asszisztens
dentálhigénikus

Időpontkérés: +36 (70) 318-2900

Esthetik-Dent Kft.
GPS: É: 47.53869 | K:19.07506

Kapcsolat

Gold Irodaház
1139 Budapest, Forgách utca 19.

+36 (70) 318-2900